6 manieren om je huis op te vrolijken

De juiste verlichting kan elke ruimte tot leven brengen. Wek een ruimte tot leven met led lampen die steeds vaker worden vervangen door CFL-lampen. Alhoewel led lampen duurder zijn dan CFL-lampen, bieden ze hetzelfde koele of daglicht tegen een lager wattage. Het is interessant om te weten hoe verschillende soorten verlichting de sfeer in een ruimte kan beïnvloeden:

1. Sfeerverlichting

Sfeerverlichting is algemene verlichting die nodig is om een ​​ruimte te verlichten. Deze omgevingsverlichting wordt veelal aan het plafond of de muur bevestigd in plaats van vrijstaand. Het creëert een verspreid verlichtingseffect, waardoor je niet verblind raakt door het licht.

2. Accentverlichting

Accentverlichting wordt gebruikt om de aandacht te richten op onder meer wanden en kunstwerken. Eigenlijk alles wat je wilt accentueren. Spots zijn een vorm van accentverlichting om met een kunststuk of ontwerp te pronken. Dit voegt stijl toe aan de ruimte en wekt interesse op bij familie en vrienden.

3. Taakverlichting

Zoals de naam al doet vermoeden, is taakverlichting ideaal bij de uitoefening van een taak zoals eten, studeren of koken. Je hebt ook taakverlichting nodig rondom de badkamerspiegel voor het scheren of aanbrengen van make-up. Voorbeelden van taaklampen zijn bureaulampen of hanglampen boven de eettafel of spots die onder een keukenkast zijn geplaatst om het aanrecht te verlichten. Ook gaat dit soort verlichting schaduwen tegen die worden veroorzaakt door andere verlichting in de kamer.

4. Stijlvolle verlichting

Wil je een kunstzinnige uitstraling creëren en tegelijkertijd de ruimte verlichten? Voeg dan stijlvolle verlichting toe. Deze verlichting heeft meer een decoratief dan een functioneel doel. Deze lampen zijn verkrijgbaar in een groot aantal designs. Wat dacht je bijvoorbeeld van een kroonluchter die een fraaie aanvulling vormt op jouw woonkamer? Hiervoor gebruikt men veelal een lamp met kleine fitting, E14 fitting, in de vorm van een kaars. Een ander voorbeeld is neon verlichting of spots met een kristal design.

5. Natuurlijke verlichting

Naast kunstmatige verlichting kun je ook je huis renoveren om overdag voor meer natuurlijk licht te zorgen. Als het huis is voorzien van grote ramen of glazen deuren, dan kan de hoeveelheid natuurlijk zonlicht in huis gedurende de dag volledig voorzien in de behoefte aan omgevingsverlichting. De natuurlijke verlichting zal echter gedurende de dag toe- of afnemen vanwege de weersomstandigheden.

6. Verlichting voor speciale gelegenheden

Extra verlichting tijdens speciale gelegenheden creëert een feestelijke sfeer in huis. Bijvoorbeeld tijdens Kerstmis kun je denken aan lichttakken in en om het huis, sfeervol verlichte bomen of verlichte kerstfiguren. Voor een bruiloft zijn lampionnen heel geschikt als decoratie. Hang ze in de bomen op de trouwlocatie, boven het terras of in de feestzaal en het sprookjeshuwelijk kan gelijk beginnen.

Hopelijk heb je genoten van onze verlichtingsideeën voor jouw woonkamer. Bekijk ook eens het aanbod aan led lampen op 123led.nl.