Centrale verwarming installeren kosten 

verwarmingsketel

De kosten om een centrale verwarming te laten installeren variëren per werkzaamheden en het type cv-ketel. In dit artikel lees je alles over de kosten voor het laten installeren van een nieuwe cv-ketel. 

Hoe zijn de kosten voor de cv-installatie opgebouwd?

De kosten verschillen per werkzaamheden. Zo kost het laten aanleggen van de CV ketel zelf tussen de 500 en 1000 euro. Leidingen aanleggen kost 200 tot 600 euro per ruimte. Voor het laten vervangen of plaatsen van een radiator betaal je tussen de 140 en 300 euro per radiator. Voor vloerverwarming zijn de gemiddelde kosten rond de 50 euro per m2. Om wandverwarming aan te leggen betaal je gemiddeld tussen de 50 en de 100 euro per m2. 

Hieronder zie je een overzicht van de gemiddelde kosten.

verwarmingsketel

Kostenoverzicht per onderdeel

Werkzaamheden:Gemiddelde kosten 
Nieuwe cv installeren:tussen de 500 en 1.000 euro 
Aanleggen of vervangen van leidingen:200 tot 600 euro per ruimte 
Laten aanleggen vloerverwarming:50 euro per m2 
Laten aanleggen wandverwarming:50 tot 100 euro per m2
Plaatsen of vervangen radiator: vanaf 140 tot 300 euro per radiator 

Kosten per type cv-ketel

Ook zijn er verschillende soorten cv-ketels, met elk hun eigen vermogen. Zo heb je een Hoog Rendement-ketel (HR-ketel), een open en een gesloten VR ketel, (VR staat voor verbeterd rendement) en een HRe ketel.(Hoog rendement elektriciteit). De HRe en de HR ketels zijn het zuinigst van deze drie. 

Hieronder zie je de gemiddelde kosten per type ketel. 

Type ketel:Gemiddelde kosten: 
HRe ketel 10.000 euro 
HR ketel1.000 tot 3.000 euro 
VR ketel 900 tot 1.600 euro 

Vermogen en CW-waarde

Deze drie types hebben elk hun eigen vermogen en CW-waarde. (Comfort Warm Water) Voor kleinere huishoudens wordt vaak gekozen voor een lagere CW waarde(CW-3 tot 5) en een lager vermogen dan voor grotere huishoudens, die meestal CW 5 of 6 gebruiken. De CW-waarde bepaalt het vermogen van de verwarmingsketel

Alternatieve opties

Naast de standaard types CV-ketels, kun je ook verschillende onderdelen combineren. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor vloer of wandverwarming(LTV’s) in combinatie met een warmtepomp of zonneboiler. Op deze manier maak je niet gebruik van gas, maar produceer je op een duurzame manier groene energie.