Werkt spouwmuurisolatie om mijn huis te isoleren?

Een goedkope manier om je huis te isoleren is spouwmuurisolatie. De investering kun je ook binnen een paar jaar terugverdienen. Daarbij is het een relatief eenvoudige manier van isoleren waar geen ingrijpende verbouwing voor nodig is. Om de kosten van het warm houden van je huis te verlagen kan het isoleren van spouwmuren een slimme oplossing zijn. Toch is het niet bij elk huis mogelijk om deze vorm van het isoleren van je huis toe te passen. In dit artikel vertellen we alles over het isoleren van de muren en in welke gevallen dat mogelijk is. Overweeg jij deze optie? Lees dan snel verder en ontdek wat voor jou de beste oplossing is.

Wat houdt isolatie van de spouwmuren in?

Bij spouwmuurisolatie wordt de ruimte tussen twee muren opgevuld met isolatie materiaal. Spouwmuren zijn ooit bedacht om te voorkomen dat vuil, ongedierte en vocht het huis in kunnen trekken. Er worden 2 muren naast elkaar geplaatst en de ruimte tussen de muren werd bij de eerste spouwmuren leeg gelaten. Na een tijdje ontdekte men dat door die lege ruimte veel warmte uit het huis vervloog en dat het extra stookkosten opleveren. Om dat op te lossen wordt nu de ruimte tussen de 2 muren opgevuld met isolatiemateriaal. Dat houdt kou buiten en in de winter de warmte binnen.

Kun je bij elk huis spouwmuurisolatie toepassen?

Je kunt spouwmuurisolatie alleen toepassen als er daadwerkelijk spouwmuren gebruikt zijn in je huis. Dat is niet bij elk huis het geval. Als je geen spouwmuren hebt dan valt er weinig te isoleren tussen de muren. In de jaren 80 is men begonnen met het isoleren van de muren. Het materiaal dat toen gebruikt werd is een van een hele andere kwaliteit dan de isolatie die nu toegepast wordt. Heb je een huis uit die periode of later dan kan het opnieuw isoleren van de ruimte tussen de muren zeker interessant zijn.

Kan ik zelf de spouwmuren isoleren?

Het goed toepassen van spouwmuurisolatie is een specialistische klus die de juiste expertise vraagt. Wij raden dan ook aan om dat niet zelf te doen, maar te laten uitvoeren door een bedrijf dat kennis van zaken heeft. Als je zelf aan de slag gaat met het isoleren en je doet het niet op de juiste manier dan heeft het isoleren weinig effect en kost het alleen maar geld zonder dat het je iets oplevert.

Kom ik aanmerking voor subsidie met spouwmuurisolatie?

Je kunt bij spouwmuurisolatie in aanmerking komen voor subsidie. Het percentage van de subsidie kan wel oplopen tot 30%. Om voor die subsidie in aanmerking te komen moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo zijn er minimale isolatiewaarden die geëist worden en je moet 2 soorten isolatiemaatregelen nemen. Hierbij kan een specialist je helpen. En dat is nog een extra reden om de isolatie niet zelf te doen, maar te laten uitvoeren door een erkend bedrijf. De medewerkers van een isolatiespecialist weten precies wat er nodig is om in aanmerking te komen voor de isolatie subsidie en ze kunnen je helpen bij het aanvragen van de subsidie.