Deze gadgets voor in huis maken je huis slimmer

’Met termen als domotica, smart home en smart gadgets, is er een grote nadruk op het slimmer maken van huizen en systemen. Wat betekent dit voor jou? Slimmere apparaten en systemen maken het leven makkelijker, veiliger en duurzamer. Zo kan een slimme thermostaat, waar veel over te doen is geweest in de publiciteit, een aanzienlijk verschil maken in de stookkosten en inzicht  verschaffen in het verbruik van de bewoners. 

Tegelijkertijd kun je hier makkelijker slechte isolatie opmerken. Door vanuit allerlei bronnen in je huis constant informatie toegevoerd te krijgen, leer je heel veel over je gewoontes en de mogelijkheden om hierop te reageren. Om die reden krijg je een overzicht van de slimste gadgets voor in- en rondom het huis. Mogelijkheden hierin zijn bijvoorbeeld elektrisch rolgordijnen op maat

Slimme thermostaat

Zoals gezegd, is de thermostaat, zoals die van Somfy, een goed voorbeeld van deze slimme gadgets. Deze is niet alleen verbonden met het internet, maar meet en registreert alles wat er gebeurt in het huis op het gebied van warmte Zo kun je na een aantal keer gebruik te hebben gemaakt hiervan al een overzicht krijgen met informatie over je verbruik. De slimme thermostaat geeft je ook adviezen over dingen die je eventueel beter kunt doen. Een voorbeeld van deze dingen is de temperatuur van de thermostaat in koudere maanden. Veel mensen willen de verwarming ‘s avonds of ‘s nachts uitzetten om energie te besparen. Het is echter zo dat het uit en aanzetten juist extra energie verbruikt. Door de thermostaat op 15 graden te laten, blijft je smart home comfortabel en verbruik je zo min mogelijk.

Andere gadgets

Behalve de thermostaat heb je tal van andere slimme gadgets die je inzicht geven in je situatie en gewoontes..Denk hierbij bijvoorbeeld aan een wifiversterker die het signaal meet en het gebruik registreert of een deursensor die registreert hoe vaak de deur open gaat en hoelang deze open blijft staan. Een populaire gadget is de hub. Dit is een soort brein in je huis. Het is een klein apparaat, ter grootte van een kleine tablet, dat in contact staat met alle slimme apparaten. Vanuit hier kun je ze uitlezen en beheren.